Hej ! Nadszedł czas na mój pierwszy tort na blogu. Jest on bardziej z rodzaju kwaskowatych niż słodkich, ale osobiście takie najbardziej lubię. Idealny na letnie urodziny z racji tego, że nie jest ciężki. Dość gadania, bierzmy się do roboty :)
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 375g malin
- 500g serka mascarpone
- 7 łyżek cukru pudru
- 250ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Biszkopt
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Potem dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Zmniejszamy obroty i wrzucamy po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na przygotowaną wcześniej (posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tylko na spodzie) tortownicę o średnicy 22 cm. Pieczemy w temperaturze 180-190 st. C przez 30-35 minut (ja piekłam trochę dłużej ale wydaje mi się że to kwestia trochę popsutego piekarnika, bo zawsze z tego przepisu wychodzi maksymalnie 30 minut pieczenia). Po wyciągnięciu z piekarnika odwracamy biszkopt do góry nogami aby nie opadł i czekamy aż ostygnie. Następnie dzielimy go na 3 płaty.
Masy
Pierwszą masę przygotowujemy miksując 250g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru oraz 125g malin.
Drugą miksując resztę mascarpone z 3 łyżkami cukru pudru, a trzecią ubijając śmietanę na sztywno i dodając 2 łyżki cukru pudru.
Tort składamy w kolejności:
- biszkopt
- masa malinowa
- biszkopt
- masa mascarpone
- biszkopt
- bita śmietana
Każda masa musi być rozprowadzona równomiernie żeby było równiutko, natomiast oprócz tego bitą śmietaną "szpachlujemy" cały tort - boki i szczyt. Na koniec układamy resztę malin na torcie, aby cały szczyt był nimi przykryty. Wkładamy nasze dzieło do lodówki na parę godzin żeby wszystko ładnie się zestaliło. Gotowe !!!
Smacznego !!!
Zapraszam do komentowania i próbowania swoich sił w kuchni uwierzcie to nic trudnego. Do zobaczenia :)
,mmmm ! pozwól,że się poczęstuje :)
OdpowiedzUsuń