Składniki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 240g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- cukier puder do dekoracji
- kawałek masła i bułka tarta do przygotowania formy (jeśli nie używacie silikonowej)
Przygotowanie
Jajka miksujemy dodając stopniowo cukier i śmietanę. Musi wyjść nam gładka masa.Następnie dodajemy (ciągle miksując) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do ciasta wrzucamy skórkę z pomarańczy i mieszamy.Wlewamy do formy (najlepiej żeby była średniej wielkości, ja wlałam do dużej i babka nie wyszła jakoś super wysoka). Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 st. C. Po wyciągnięciu z piekarnika ostawiamy do ostygnięcia, a potem posypujemy cukrem pudrem. Babka jest z rodzaju tych "mokrych" jogurtowych - piszę żeby ktoś nie był zaskoczony, że nie wyszła taka jak piaskowa. Gotowe !!!
Smacznego !!!
Wszystkim chciałam życzyć spokojnych pogodnych Świąt Wielkanocnych oraz mokrego Śmigusa Dyngusa. Chociaż w tym roku będzie raczej bardziej lodowy niż mokry ;) Do usłyszenia !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz