sobota, 12 grudnia 2020

Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem

Zapiekanki należą do moich ulubionych dań obiadowych. Są proste w przygotowaniu, można je dowolnie modyfikować i dostosowywać do swoich smaków, a także wykorzystywać produkty, które akurat zalegają w lodówce. W mojej znalazłam łososia, szpinak oraz serek śmietankowy i tak powstał poniższy przepis.
 

 Składniki

  • 400 g filetu z łososia
  • ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 400 g serka śmietankowego
  • 1 duży pomidor
  • 120 g parmezanu
  • 1 krzaczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 400 g makaronu penne
  • 120 g mozzarelli
  • 8-10 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Łososia oczyszczamy ze skóry i kroimy w kostkę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich i smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 2-3 minuty.

Szpinak, serek śmietankowy, pomidora, parmezan, listki bazylii, czosnek, orzechy oraz przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie) wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładką masę. 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (ok. 8-10 minut). Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach, a pomidorki koktajlowe kroimy w połówki.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wkładamy makaron, sos szpinakowy oraz łososia i dokładnie mieszamy. Posypujemy startą mozzarellą, a na wierzchu układamy pomidorki. 

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 35 minut. Na ostatnie 5 minut można zdjąć przykrywkę lub folię aby ser się zarumienił. 

Z podanych składników przygotujecie 6 porcji zapiekanki w naczyniu o wymiarach 30 x 20 cm.

 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz