Składniki
- 400 g filetu z łososia
- ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g świeżego szpinaku
- 400 g serka śmietankowego
- 1 duży pomidor
- 120 g parmezanu
- 1 krzaczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 40 g orzechów nerkowca
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 400 g makaronu penne
- 120 g mozzarelli
- 8-10 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie
Łososia oczyszczamy ze skóry i kroimy w kostkę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich i smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 2-3 minuty.
Szpinak, serek śmietankowy, pomidora, parmezan, listki bazylii, czosnek, orzechy oraz przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie) wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładką masę.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (ok. 8-10 minut). Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach, a pomidorki koktajlowe kroimy w połówki.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wkładamy makaron, sos szpinakowy oraz łososia i dokładnie mieszamy. Posypujemy startą mozzarellą, a na wierzchu układamy pomidorki.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 35 minut. Na ostatnie 5 minut można zdjąć przykrywkę lub folię aby ser się zarumienił.
Z podanych składników przygotujecie 6 porcji zapiekanki w naczyniu o wymiarach 30 x 20 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz