czwartek, 19 listopada 2020

Zupa krem z pieczonych warzyw

Aromatyczny, rozgrzewający krem z pieczonych warzyw to świetna propozycja na pożywny, jesienny posiłek. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, sycąca, a jednocześnie nie zawiera mnóstwa kalorii i z czystym sumieniem można się nią zajadać będąc na diecie. Najlepiej smakuje w połączeniu z ziołowymi grzankami i pestkami dyni.

 Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ok. 900 g obranej dyni (1/2 średniej wielkości dyni o wadze ok. 3,5 kg)
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 4 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 700 ml bulionu 
  • 300 ml śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 10 listków świeżej bazylii

Przygotowanie

Warzywa myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w małe kawałki i wrzucamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia (paprykę pokrójcie w ćwiartki - łatwiej będzie ściągnąć z niej skórkę). Skrapiamy oliwą i doprawiamy ziołami, papryką, pieprzem i solą.

Pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 30 minut - po wyjęciu warzywa powinny być miękkie.

Paprykę obieramy ze skórki i wraz z resztą warzyw przekładamy do garnka. Zalewamy gorącym bulionem i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 2-3 minuty. Świeżą bazylię, ok. 2 cm kawałek imbiru oraz 3 łyżki zupy oraz 3 łyżki wody miksujemy i dodajemy do kremu. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze odrobinę bulionu lub wody.

Krem można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. W roli dodatku świetnie sprawdzą się również pestki dyni.  

 
 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Krem dosłownie rewelacja:) Taki intensywny. Pestki dyni jak najbardziej tak, ale grzanki to już nie mój klimat, więc je odpuściłam:D

    OdpowiedzUsuń