czwartek, 3 listopada 2016

Sernik z cynamonem i imbirem

Jesienna wersja sernika z aromatycznym cynamonem i rozgrzewającym imbirem. Świetnie sprawdzi się w roli słodkiego dodatku do kawy.



Składniki
  • 0,5 kg sera białego
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 5 cm startego imbiru
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli 
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 ml śmietany 30%
Przygotowanie

Ser przekręcamy przez maszynkę do mięsa 1-2 razy w zależności od wielkości grudek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mleko, olej oraz imbir ciągle ucierając. Następnie wrzucamy po łyżce sera. Na koniec dodajemy cynamon oraz budyń i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

Wylewamy na blaszkę o śr. 15 cm  wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 st. C przez ok 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej lekko studzimy, dolewamy śmietanki w temperaturze pokojowej i energicznie mieszamy. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Ciasto będzie gotowe do zjedzenia po ok. 1 godzinie. 


Smacznego !






3 komentarze:

  1. Właśnie na taki sernik mam teraz ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę kawałeczek :) Jesienny sernik idealny :)

    OdpowiedzUsuń