sobota, 4 lipca 2015

Sok malinowy

Lato w pełni, więc nadszedł czas na robienie przetworów z wszelkiego rodzaju owoców. Sok malinowy najlepiej sprawdzi się w okresie zimowym jako dodatek do rozgrzewającej herbaty. Można również wykorzystać jego lecznicze właściwości pijąc go podczas przeziębienia czy grypy.


Składniki
  • 800g malin
  • 500g cukru
Przygotowanie

Maliny płuczemy. Następnie wrzucamy je do blendera i miksujemy razem z cukrem, aż wszystko będzie bardzo wodniste (takie jak na zdjęciu). Mieszankę przelewamy do garnka i gotujmy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut, najpierw do zagotowania potem w 80 st. C co 1-2 minuty mieszając.


Po tym czasie przelewamy całość przez sitko o małych oczkach.


Sok nalewamy do słoików i mocno je zakręcamy. Następnie pasteryzujemy soki gotując przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do wysokości ok. 3 cm.

Potem obracamy je do góry dnem i zostawiamy na noc. Na drugi dzień soki są gotowe. Z podanej ilości składników wychodzą 3 średnie słoiczki.


Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz