sobota, 4 lipca 2015

Sok malinowy

Cześć ! Owoce już dojrzały więc nadszedł czas na robienie wszelkiego rodzaju przetworów. Ja tym razem postawiłam na soki (chociaż w planach mam jeszcze dżemy i powidła, ale o tym kiedy indziej). Chyba nie znajdzie się osoba, która nie lubi w zimie napić się herbaty z pysznym domowym sokiem malinowym, ale żeby podczas mrozów pozwolić sobie na chwilę przyjemności trzeba się w lecie troszkę pomęczyć. Ruszamy do pracy !!!


Składniki
  • 800g malin
  • 600g cukru
Przygotowanie

Maliny płuczemy. Następnie wrzucamy je do blendera i miksujemy razem z cukrem, aż wszystko będzie bardzo wodniste (takie jak na zdjęciu). Mieszankę przelewamy do garnka i gotujmy pod przykryciem przez ok. 20-25 min najpierw do zagotowania potem w 80 st. C co 2-3 minuty mieszając. W sumie to mieszajcie bardzo często żeby maliny się nie przypaliły.




Po tym czasie przelewamy całość przez sitko o małych oczkach.


Sok nalewamy do słoików i mocno je zakręcamy. Następnie pasteryzujemy soki gotując przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do wysokości ok. 3 cm.


Potem obracamy je do góry dnem i zostawiamy na noc. Na drugi dzień soki są gotowe do schowania na zimę lub do wypicia.


Smacznego !!!

Z podanej ilości składników wychodzą 3 średnie słoiczki o wielkości takiej jak na zdjęciu chyba 300 ml, ale ręki nie dam uciąć. Oczywiście jeśli macie na tyle owoców możecie ugotować na raz 2 porcje soków. Życzę powodzenia i czekam na Wasze opinie !!!
Pa pa :)

Przepis bierze udział w akcji :
Róbmy przetwory!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz